26. 01. 2024

Režim DPH u vypořádání technického zhodnocení při ukončení nájmu


Vážení čtenáři,

rádi bychom Vás informovali o rozhodnutí Nejvyššího správního soudu 2 Afs 323/2021 – 56 ze dne 13.11.2023 („NSS“), který řešil otázku režimu DPH technického zhodnocení při ukončení nájmu.

O co se v soudním sporu jednalo?

Nájemce provedl revitalizaci (technické zhodnocení) prostorů hlavního nádraží. Cenu této revitalizace zařadil jako technické zhodnocení, které se souhlasem pronajímatele odepisoval, nemovitost dále podnajímal. Při ukončení nájmu nájemce část nákladů vyúčtoval pronajímateli (ve výši daňové zůstatkové ceny technického zhodnocení), a na dodání uplatnil režim přenesení daňové povinnosti na základě § 92e zákona o DPH („ZDPH“).

Nájemce požádal Generální finanční ředitelství (GFŘ) o závazné posouzení použitého režimu DPH. GFŘ vyhodnotilo použití režimu přenesení daňové povinnosti ("PDP") jako nesprávné. Avšak předtím, než rozhodnutí GFŘ dorazilo, nájemce vystavil fakturu uplatňující režim přenesení daňové povinnosti. V závislosti na rozhodnutí GFŘ nájemce následně vystavil opravný daňový doklad s uvedením DPH.

Obsahem soudního sporu tak bylo rozhodnutí, zda správce daně a následně Městský soud posoudil správně toto plnění jako poskytnutí služby s uplatněním DPH (tj. bez vazby na aplikaci režimu PDP dle § 92e ZDPH), kdy tak měl daň přiznat a odvést plátce, který toto plnění uskutečnil.

Hlavní důvod rozhodnutí NSS

Nejvyšší správní soud se ztotožnil s názorem správcem daně a následně i s rozhodnutím Městského soudu, tj. rovněž plnění posoudil jako plnění, kde se neaplikuje režim přenesení daňové povinnosti.

Dle NSS je základním pravidlem DPH, že daň přiznává plátce, který dané plnění uskutečnil. Režim přenesení daňové povinnosti je výjimkou z tohoto pravidla, a tak by mělo být vykládáno jen v zákonem upravených situacích. Dále nelze dle NSS plnění přenechání technického zhodnocení nemovitosti pronajímateli klasifikovat jako poskytnutí stavební a montážní práce ve smyslu § 92e ZDPH s ohledem na to, že toto plnění (služba převodu jiné majetkové hodnoty) nespadá do oddílu 41 až 43 klasifikace CZ-CPA (41- Budovy a výstavba budov, 42- Inženýrské stavby a jejich výstavba, 43- Specializované stavební práce).

Toto rozhodnutí tak jasně říká, že vypořádání technického zhodnocení při ukončení nájmu (ve vazbě na přenechání zboží k užití jinému dle § 14 odst. 1 písm. b) ZDPH) je zdanitelné poskytnutí služby, kdy má plátce, který plnění uskutečnil (v tomto případě nájemce), uplatnit DPH v základní sazbě.

Na jednu stranu rozhodnutí NSS konečně poskytlo jasné závěry, jak postupovat při vypořádání technického zhodnocení při ukončení nájmu. Na druhou stranu vyvstává otázka aplikovatelnosti ustanovení § 92a odst. 7 ZDPH, které zakládá fikci uplatnění režimu přenesení daňové povinnosti mají-li smluvní strany (plátci DPH) důvodně za to, že zdanitelné plnění podléhá režimu přenesení daňové povinnosti.

Vpřípadě, že Vás kpříspěvku zajímají doplňující informace, neváhejte se na nás obrátit, rádi Vám pomůžeme!

Michal Komárek
komarek@clarksonhyde.cz

Hledáme posily do týmu
Auditor / Asistent auditora - před dokončením zkoušek Více
Asistent daňového poradce (Tax Consultant) Více
Clarkson Hyde