22. 02. 2024

Novela zákona o daních z příjmů – ESOP


Vážení,

v příspěvku bychom Vás rádi informovali o změnách týkajících zákona o daních z příjmů, které nabyly účinnosti k 1. 1. 2024 jako součást zákona v souvislosti s rozvojem finančního trhu (zákon č. 462/2023 Sb.).

Novela týkající se zaměstnaneckých akcií

V rámci dřívějšího příspěvku ohledně připravovaného zákona v souvislosti s rozvojem finančního trhu v ČR (sněmovní tisk 474) jsme vás informovali o změnách v souvislosti se zdaněním zaměstnaneckých akciových plánů.

Novela upravuje okamžik zdanění zaměstnaneckých opčních a akciových plánů (ESOP) tak, že explicitně uvádí, v jakém okamžiku se nabytí podílu nebo opce považuje u zaměstnance za zdanitelný příjem ze závislé činnosti. Nová pravidla se týkají příjmů z nabytí podílu nebo tzv. převoditelné opce v obchodní korporaci. Jak uvádí MFČR, v rámci opčních plánů novela nic nemění na tom, že nepřevoditelné opce zdaňovány nejsou.

V návaznosti na to chceme upozornit, že posun zdanění od 1.1.2024 je upraven prozatím pouze v rámci zákona o daních z příjmů. Změny se nepromítly do zákonů upravujících pojistné. Odvod sociálního a zdravotního pojištění je tak i nadále spjat s momentem poskytnutí nebo koupě akcií za zvýhodněných podmínek, čímž se tak rozchází s momentem zdanění. MFČR však k dané problematice iniciovalo návrh k navazujícím změnám i v oblasti pojistných zákonů. O dalším vývoji v této souvislosti Vás budeme informovat.

Novinkou je také oznamovací povinnost ze strany zaměstnance vůči zaměstnavateli. V případě, že dojde k převodu podílu nebo opce, bude o tom muset zaměstnanec informovat zaměstnavatele do posledního dne kalendářního měsíce, ve kterém k převodu došlo.

Výše uvedené je shrnutí informací, které není vyčerpávající. Pokud Vás tak k danému tématu zajímá více informací, neváhejte se na nás obrátit, rádi Vám pomůžeme!

Stela Bartošová
bartosova@clarksonhyde.cz

Hledáme posily do týmu
Auditor / Asistent auditora - před dokončením zkoušek Více
Asistent daňového poradce (Tax Consultant) Více
Clarkson Hyde