29. 02. 2024

Krátké aktuality 02/2024


Vážení,

přinášíme Vám krátké aktuality za únor 2024:

  • Chvíli po schválení konsolidačního balíčku, který mimo jiné měnil ustanovení zákona o dani z přidané hodnoty, byl 2. února 2024 na VeKLEP zveřejněn další návrh zákona novelizující zákon o dani z přidané hodnoty. Jedná se o velmi rozsáhlý návrh novely, který Vám představujeme v samostatném článku zde. Návrh je aktuálně v připomínkovém řízení a jeho navrhovaná účinnost je od 1. 1. 2025. Z navrhovaných změn zde můžeme krátce zmínit například:
    • Obrat pro registraci k DPH se bude nově počítat za období od 1. 1. do 31. 12.
    • Lhůta pro opravu základu daně bude prodloužena ze 3 na 7 let.
    • Omezený nárok na odpočet daně u vybraných osobních automobilů bude zrušen s účinností od 1. 1. 2027
    • Doba pro uplatnění nároku na odpočet daně bude zkrácena ze 3 na 2 roky. Nárok na odpočet daně z vrubopisů bude možné uplatnit pouze 12 měsíců.
       
  • Finanční správa zveřejnila na svém webu Finanční zpravodaj číslo 3/2024 - Seznam států uvedených na unijním seznamu jurisdikcí nespolupracujících v daňové oblasti schváleném Radou Evropské unie.
     
  • Daňové odpočty na výzkum a vývoj jsou společnostmi dlouhodobě málo využívané kvůli častým rozporům ze strany finanční správy, nebo kvůli velké administrativní náročnosti. Finanční správa ve spolupráci s experty z Technologické agentury ČR (TAČR) a z Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace připravuje pilotní projekt spočívající v jednotném dotazníku (technické kartě), který daňový subjekt předloží vyplněný a dostane se mu posouzení splnění kritérií pro uplatnění odpočtu na výzkum a vývoj. Daňovým subjektům bude umožněno také posouzení ex ante, tzn. dopředu, např. před zahájením prací. Tento projekt má za cíl zvýšit právní jistotu a motivaci firem investovat do VaV. Více o projektu naleznete zde.
     
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo novelu zákoníku práce, která transponuje směrnici Evropského parlamentu a Rady o přiměřených minimálních mzdách v Evropské unii. Novela má zavést valorizační mechanismus minimální mzdy, zrušit povinnost písemného rozvrhu dovolené, snížit počet skupin prací z 8 na 4 a další. Návrh zákona je na samém počátku.  Znění návrhu naleznete zde. O dalším vývoji vás budeme informovat.
     
  • Rozsáhlá novela zákona o spotřebních daních prošla v únoru letošního roku připomínkovým řízením. Novela se zaměřuje například na koncepční změnu úpravy malých nezávislých pivovarů, úpravy v oblasti nakládání s odpadními oleji a změnu postupu při stanovení cen cigaret pro konečného spotřebitele. Navrhovaný den účinnosti je 1. ledna 2025. Znění návrhu naleznete zde. V souvislosti se spotřebními daněmi si dovolujeme zmínit, že k 1. 2. 2024 došlo ke zvýšení sazeb spotřební daně z tabákových výrobků a s účinností od 1. 3. 2024 dochází k rozšíření spotřební daně také na tabák do vodní dýmky. Pro tabák do vodní dýmky bude platit snížená sazba ve výši 594 Kč/kg. U zbylého tabáku ke kouření činí základní sazba daně 3 300 Kč/kg.
     
  • Už dříve jsme vás informovali o novém způsobu spoření na stáří formou Dlouhodobého investičního produktu (DIP). Ministerstvo financí ČR zveřejnilo infografiku a přehledné informace k daňově podporovaným produktům spoření na stáří na svých webových stránkách zde.
     
  • Na webu e-Sbirka.cz zřízeném Ministerstvem vnitra České republiky jsou nyní k dispozici aktuální právní předpisy zveřejněné ve Sbírce zákonů. Web byl spuštěn už k 1. 1. 2024, ale až v průběhu února byl doplněn o legislativu zveřejněnou ve Sbírce zákonů v průběhu prosince 2023. Nástroj e-Sbírka umožňuje bezplatně porovnat časová znění jednotlivých zákonů.
     
  • Daňová sezona je v plném proudu, proto níže připomínáme důležité termíny týkající se daní z příjmů:
    • 1. března 2024 - podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti za zdaňovací období 2023 (v papírové podobě)
    • 20. března 2024 - podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti za zdaňovací období 2023 (elektronicky)
    • 2. dubna 2024 - podání vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za zdaňovací období 2023
    • 2. dubna 2024 - podání přiznání k dani z příjmů a úhrada daně za rok 2023 (základní lhůta pro podání podle § 136 odst. 1 daňového řádu - především papírová podání)
    • 2. května 2024 - podání přiznání k dani z příjmů a úhrada daně za rok 2023, pokud daňové přiznání nebylo podáno v základní lhůta a bude učiněno elektronicky
    • 1. července 2024 - podání přiznání k dani z příjmů a úhrada daně za rok 2023, má-li poplatník povinný audit nebo daňové přiznání nebylo podáno v základní lhůtě a následně podal poradce
       
  • Finanční správa nabízí daňovým poplatníkům pomoc s vyplněním daňových přiznání prostřednictvím konzultačních telefonních infolinek, které budou v provozu od 4. března 2024. Úřední hodiny podatelen FÚ budou na konci března prodlouženy.
     
  • S účinností od 1. 3. 2024 dochází ke zvýšení ceny dálniční známky. U vozidel poháněných standardním palivem se cena roční dálniční známky zvýší o 800 Kč z 1 500 Kč na 2 300 Kč.

Marek Švanda
svanda@clarksonhyde.cz

Hledáme posily do týmu
Auditor / Asistent auditora - před dokončením zkoušek Více
Asistent daňového poradce (Tax Consultant) Více
Clarkson Hyde