28. 12. 2023

Krátké aktuality 12/2023

Vážení,

přinášíme Vám poslední krátké aktuality za rok 2023:

  • Nejvýznamnější novinkou z konce roku 2023 je zveřejnění tzv. konsolidačního balíčku ve Sbírce zákonů. Zákon č. 349/2023 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů byl ve Sbírce zveřejněn 12. prosince 2023. Většina jeho ustanovení je účinná od 1. ledna 2024. O novinkách, které konsolidační balíček přináší jsme Vás průběžně informovali na našem blogu.
     
  • Konsolidační balíček ruší od ledna 2024 registrační povinnost vybraných poplatníků a plátců daně z příjmů (mimo jiné). Nově se tak začínající podnikatelé (OSVČ), plátci daně z příjmů právnických osob vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně a plátci zajišťující daň z příjmů nebudou muset registrovat na FÚ. Registrační povinnost zůstává zachována pouze pro poplatníky daně z příjmů právnických osob a pro zaměstnavatele (plátce daně z příjmů fyzických osoba ze závislé činnosti). Více informací naleznete na webu finanční správy.
     
  • Od 1. ledna 2024 bude zrušen institut tzv. plátcovy pokladny. Ty byly doposud organizačními jednotkami plátce daně, ve kterých docházelo k naplnění jejich povinností daných zákonem (vybírání, sražení, zajištění daně). Zrušením dochází k přenesení práv a povinností z plátcovy pokladny na jejich zřizovatele. Jinými slovy to znamená, že zřizovatelé jako plátci daně budou nově plnit povinnosti vlastním jménem a s uvedením vlastního DIČ. Více informací naleznete na webu finanční správy.
     
  • Do Sbírky zákonů byl odeslán zákon, kterým se mění zákony s rozvojem finančního trhu (sněmovní tisk 474). Ten změní (mimo jiné) zdanění zaměstnaneckých akciových plánů a upraví § 34c odst. 5 zákona o daních z příjmů (odčitatelná položka na výzkum a vývoj). Zákon zároveň obsahuje tzv. dlouhodobý investiční produkt (DIP). Tento nový nástroj, kterým stát podpoří tvorbu individuálních rezerv na důchod skrze investice např. do investičních fondů, s sebou přinese i daňová zvýhodnění a úlevy. Účinnost se očekává od 1. ledna 2024.
     
  • Ke zveřejnění do Sbírky zákonů míří zákon o tzv. dorovnávacích daních (sněmovní tisk 515). Účinnost se očekává od 1. ledna 2024.
     
  • Významných změn se dočkají od 1. 1. 2024 zaměstnanecké benefity. V souvislosti s tím finanční správa 22. prosince 2023 zveřejnila na svých stránkách Metodickou informaci k zaměstnaneckým benefitům od 1. ledna 2024, kterou si můžete přečíst zde.
     
  • Do 10. ledna 2024 se lze přihlásit, odhlásit a změnit pásmo paušální daně na rok 2024, od 1. 1. 2024 vzroste výše měsíčních záloh. Podmínky a postup vstupu do režimu paušální daně popisuje finanční správa na svém webu. Více o změnách záloh se dočtete na našem blogu.
     
  • V souvislosti s novelou zákona o dani z nemovitých věcí Vám může vzniknout povinnost podat přiznání k dani z nemovitých věcí na rok 2024. Finanční správa přehledně shrnula situace, kdy Vám tato povinnost vzniká na svém webu. Sazby daně z nemovitých věcí na rok 2024 byly zvýšeny v průměru o 80 %. Změnou sazeb daňovým poplatníkům nevzniká povinnost podat přiznání. Finanční správa zároveň zveřejnila popis významných změn v zákonu o dani z nemovitých věcí na rok 2024.
     
  • K vyplnění přiznání k dani z nemovitých věcí můžete nově využít DIS+, která Vám nabízí možnost přiznání předvyplnit údaji z finančního úřadu a katastru nemovitostí. Podrobný postup zveřejnila finanční správa na svém webu.
     
  • Poslední měsíc roku 2023 byl bohatý na Finanční zpravodaje zveřejněné na webu finanční správy, jejich seznam a hlavní témata přikládáme:
    • Finanční zpravodaje číslo 14/2023 a 15/2023 informují o změnách ve smlouvách o zamezení dvojího zdanění mezi Českou republikou a Spojenými státy mexickými a Českou republikou a Arménskou republikou.
    • Ve finančním zpravodaji číslo 16/2023 je zveřejněn daňový kalendář s termíny daňových povinností na rok 2024.
    • Finanční zpravodaj číslo 17/2023 informuje o změnách českých účetních standardů pro účetní jednotky účtující podle vyhlášek 500/2002 Sb., 501/2002 Sb., 502/2002 Sb. a 504/2002 Sb. v návaznosti na zavedení funkční měny.
    • Ve finančním zpravodaji číslo 18/2023 finanční úřad informuje o tom, jak správně zaplatit daň celnímu úřadu.
    • Finančním zpravodajem číslo 19/2023 ministerstvo financí plní svou povinnost uloženou daňovým řádem o zveřejnění přehledu druhů daní a jejich částí, o nichž finanční úřady vedou osobní daňové účty a na jejichž příslušné bankovní účty jsou přijímány platby od daňových subjektů.
       
  • Dosud nebyla zveřejněna Vyhláška o změně sazeb základní náhrady za používání silničních motorových vozidel a stravného a o stanovení průměrné ceny pohonných hmot pro účely poskytování cestovních náhrad pro rok 2024. (informace k 27. 12. 2023)

Michaela Kozminská                                 Marek Švanda
kozminska@edmutilitas.cz                        svanda@edmutilitas.cz

Hledáme posily do týmu
Auditor / Asistent auditora - před dokončením zkoušek Více
Asistent daňového poradce (Tax Consultant) Více
Clarkson Hyde