05. 12. 2023

Zdanění zaměstnaneckých akciových plánů od 1. 1. 2024


Vážení,

v legislativním procesu se nachází zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s rozvojem finančního trhu (sněmovní tisk 474). Při jeho projednávání byl předložen pozměňovací návrh související se zákonem o daních z příjmů, o kterých bychom Vás rádi informovali.

Zákon byl Poslaneckou sněmovou schválen 15. 11. 2023, aktuálně se nachází v Senátu; předpokládaná účinnost je od 1. 1. 2024.

Změny u zdanění zaměstnaneckých akcií (ESOP)

Současná úprava zákona o daních z příjmů spojuje moment zdanění nepeněžního příjmu zaměstnance při nabytí akcie / podílu v obchodní korporaci v rámci zaměstnaneckých akciových plánů s jejich nabytím. Nepeněžní příjem zaměstnance, který je zdanitelným příjmem ze závislé činnosti, představuje rozdíl mezi cenou, kterou zaměstnanec za podíl či opci zaplatil, a jeho obvyklou (tržní) cenou v okamžiku nabytí.

Navržená úprava moment zdanění odkládá až do specifických momentů (do prvního z níže uvedených):

  • zaměstnanec ukončil pracovní poměr u zaměstnavatele;
  • zaměstnavatel vstoupil do likvidace;
  • zaměstnavatel nebo zaměstnanec přestane být daňovým rezidentem České republiky;
  • okamžik převodu nebo přechodu podílu nebo opce;
  • okamžik uplatnění opce;
  • okamžik výměny podílu, při které se mění celková jmenovitá hodnota podílů zaměstnance;
  • okamžik uplynutí 10 let ode dne nabytí podílu nebo opce.

Úprava se bude týkat situace, kdy zaměstnanec nabývá podíl / opci na nákup podílu v obchodní korporaci, která je jeho zaměstnavatelem / mateřskou / dceřinou / kapitálově spojenou společností zaměstnavatele.

I nadále bude nepeněžní příjem zaměstnance ze závislé činnosti rozdílem mezi cenou z jeho strany uhrazenou a tržní cenou. Novela (mimo jiné) zavádí možnost snížení zdanitelného příjmu, pokud mezi okamžikem nabytí podílu či akcie a momentem zdanění nepeněžního příjmu dojde k poklesu v jejich hodnotě (v momentě zdanění pak bude třeba zohlednit příp. vyplacené podíly na zisku či jiná plnění vyplývající z držby podílu).

Legislativní proces sledujeme; o dalším vývoji Vás budeme informovat. Výše uvedené je shrnutí informací, které není vyčerpávající. Pokud Vás tak k danému tématu zajímá více informací, neváhejte se na nás obrátit, rádi Vám pomůžeme!

Michaela Kozminská
kozminska@edmutilitas.cz

Hledáme posily do týmu
Auditor / Asistent auditora - před dokončením zkoušek Více
Asistent daňového poradce (Tax Consultant) Více
Clarkson Hyde